Yaşayan Mağara | Gökgöl Mağarası Zonguldak
Merhaba
Bu arayı ancak bir kültür yazısıyla kapatabilirim. Sosyal medya hesabımda paylaştığım günden beri sıkça yazılan mesajlardan biriydi. ''Blogda yazar mısın?'' Yeter ki siz isteyin 💙
Yaşayan Mağara | Gökgöl Mağarası
Yaşayan Mağara Gökgöl Mağarası Türkiye'nin 10. en uzun, ilimizin ise 2. en uzun mağarasıdır. Toplam uzunluğu 3350 m olan Yaşayan Mağara Gökgöl Mağarası Zonguldak-Ankara karayolu üzerinde yer alır ve şehir merkezine 3 km mesafededir. Mağara girişi hemen karayolu üzerinde olduğu için ulaşım çok kolaydır.
Yaşayan Mağara | Gökgöl Mağarası Özellikleri
Yaşayan Mağara Gökgöl Mağarası içindeki ilk araştırmalar 1976 yılında Jeolog Temuçin Aygen ile İngiliz mağara araştırmacıları Chris Bauer ve Harvey Lomas tarafından yapılmıştır. İlerleyen süreçte mağaranın haritası hazırlanmış ve yapılan çalışmalar neticesinde 2001 yılında turizme açılmıştır.
Yaşayan Mağara Gökgöl Mağarası, yıl içinde sıcaklık ve nem oranının fazla değişmemesi nedeni ile mikroklima özelliğine sahiptir. Bu nedenle özellikle solunum yolu (astım) hastalarının tedavisinde de mağaradan yararlanılmaktadır.
Mağara içi damlataş birikimi yönünden son derece zengin olan Gökgöl Mağarası, her traverten, sarkıt, dikit sütunlar yanında, bayrak, perde, akma damlataşları ile süslüdür. Aktif ve yarı aktif katlarda duvar damlataşları, makarna sarkıtlar, mağara gülleri, mağara iğneleri ve içi su dolu damlataş havuzları bulunmaktadır.
Aktif bir mağara olan Gökgöl birbirine bağlı katlardan oluşmuş, yatay gelişmiş bir mağaradır. Ana galerinin yanında iki büyük yan koldan oluşur ve büyük çöküntü salonu yan kolların buluştuğu yerdir.
Gelişim halinde olan bu damlataşlar, mağaradaki oluşumun hala devam ettiğinin belirtileridir. Gökgöl Mağarası’nın ilk 875 metresi turizm amaçlı kullanıma açılmıştır.
Girişten Büyük Çöküntü Salonu’na kadar uzanan bu bölüm 2-15 metre genişlik, 1-18 metre yükseklikte olup, Fosil Giriş, Damlataşlar Galerisi, Çöküntü Salonu, Muhteşem Salon, Büyük Çöküntü Salonu ve Harikalar Salonu gibi adlarla nitelendirilmiştir. Aydınlatması yapılan bu alanda yürüyüş parkuru, köprüler ve seyir terasları bulunmaktadır.
Gökgöl mağarası içerisinde yağışlı dönemlerde debisi artan bir yer altı deresi akmaktadır. Yer altı deresi girişe yakın bir yerde doğal sifon ile Erçek deresine dökülür.
Mağara havası yaz mevsiminde dışarıya göre daha serin, kış mevsiminde ise biraz daha sıcak olmaktadır. Mikroklima özelliğinden dolayı mağara sağlık turizmi bakımından da büyük öneme sahiptir.
Her metresinde ayrı bir oluşum bulunan mağara 2016 yılında tamamlanan restorasyonu ile ısı yayarak oluşumlara zarar veren genel aydınlatmalardan kurtarılmış, bunlar yerine ısı yaymayan led aydınlatmalar ile obje aydınlatması yapılarak oluşumların görsel güzellikleri ortaya çıkarılmıştır.
Yaşayan mağara Gökgöl Mağarası hem oluşmaya devam etmesi hem doğal güzelliği hem de geçmişten günümüze izler taşıdığı için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Umarım fikir verebilmişimdir.
Sevgiler
Esy
Kaynak: Vikipedia, Kültür Portalı
Fotoğrafların tamamı bana aittir.
2 yorum
Nevda: zevkle okudum😘😍 emeğine sağlık güzelim🤍
YanıtlaSilNevda kuzum teşekkür ederim..
SilYorum bıraktığınız için teşekkür ederim.